آسیب ها و خطرات فضای مجازی برای کودکان
گسترش فضای مجازی در حوزه رابطه فرزندان و والدین نیز تغییراتی بوجود آورده است که از جمله آن به کاهش نقش خانواده به عنوان مرجع، کاهش ارتباط والدین با فرزند، شکاف نسلی به دلیل رشد تکنولوژی، از بین رفتن حریم بین فرزندان و والدین و ایستادن در برابر یکی از والدین یا هر دو را میتوان نام برد.
پیشگیری از آسیب های اجتماعی و توجه والدین به رفتار فرزندان بسیار مهم می باشد و برای جلوگیری از هم پاشیدگی خانواده ها، والدین باید تا حدودی به فناوری های روز دنیا مسلط باشند و آگاه باشند که تغییر در رفتار فرزندان به معنای ایجاد تغییر در طرز فکر آنهاست وهنگامی که بنیان فکری و شخصیت آنها به صورت ناصحیح شکل گیرد، راه نفوذ شیادان به حریم خصوصی افراد و محیط امن خانواده باز می شود.
یکی از مهم ترین نکاتی که در بحث فضای مجازی باید مورد توجه قرار گیرد، آن است که روش های غلبه بر مشکلات این حوزه تنها منحصر به فضای مجازی نیست، بلکه به مدد فضای حقیقی است که می توان بر آسیب های آن فائق آمد، بنابراین والدین باید آگاهی های لازم و ضروری در ارتباط با فضای مجازی داشته باشند.
والدین علاوه براینکه باید نسبت به کارکردها، آسیب ها، فرصت ها و تهدیدهای فضای مجازی اطلاعات لازم را کسب کنند و مطالب مفید آن را به فرزندان، دوستان و نزدیکان خود منتقل کنند، می بایست نسبت آنان را از آسیب های فضای مجازی نیز آگاه سازند.
بدون قانون مشخص و مدون نمی توان از آسیب های رسانه در امانبود، برای داشتن نظام مشخص جهت استفاده از رسانه در خانواده، والدین باید با فرزندان خود قرارداد رسانه ای داشته باشند، یعنی زمانی که خانواده تصمیم می گیرد برای فرزند خود ابزارهای نوین ارتباطی تهیه کند، قبل از خرید توافقی میان والدین و فرزندان به عمل آید که براساس آن نوع و زمان استفاده از رسانه های دیجیتال مشخص شده باشد.
استفاده از رسانه باید تابع قوانین مترقی دینی باشد، چرا که خداوند متعال در قرآن می فرماید: «خویشتن را به دست خود به هلاکت نیفکنید.»
استفاده بدون ضابطه از ابزارهای نوین ارتباطی، می تواند انسان را به پرتگاه های سقوط بکشاند، بازی های انلاین بسیار خطرناک و غیرقابل کنترل هستند، از این رو بازی ها باید تنها با نظارت والدین و به صورت افلاین انجام شود.
فرزندان از شبکه ها اجتماعی ایرانی سالم استفاده کنند، بسیاری از کاربران درباره خدمات اینترنتی جایگزین و بومی بیان می کنند که این خدمات نباید امکانات و قابلیت های کمتری نسبت به سایر خدمات اینترنتی داشته باشد، در غیر این صورت میل و رغبتی برای استفاده از آن نخواهند داشت، اما باید دانست که خدمات اینترنتی غیر بومی نیز در ابتدا با کمبودهایی عرضه شدند و به مرور زمان تکمیل شدند.
به دلایل مختلفی نوجوانان میتوانند دچار خطا و اشتباه در فضای مجازی شوند فرزندان باید به پدر و مادر خود اعتماد داشته باشند تا در صورت بروز لغزشی به اطلاع والدین برسانند تا از آسیبهای احتمالی بعدی جلوگیری شود.